داستان نسل سوم و چهارم قهوه چیست؟!

بالاخره پس از روزها مطالعه و فکر کردن، لپ تاپم رو روشن کردم و شروع کردم به نگارش این مقاله، که یکی از مفهومی ترین و بدیع ترین موضوعات حوزه قهوه است و بدلیل درون مایه های تئوریک اش، توضیح و تعریف اون کار بسیار سختیه.
پس از همین اول یادتون باشه که موضوع بحث ما دستور العمل تهیه یک قهوه خاص یا بحث درباره یک نژاد و گونه جدید از قهوه نیست بلکه بحث امروز ما در رابطه با تشریح تئوریک نظریه های مختلف درباره پیدایش عصر قهوه و ویژگی هر یک از اونها خواهد بود، البته با نگاهی نو در عصر حاضر.
موضوع بحث امروز ما Third Wave of Coffee است که ترجمه تحت اللفظی آن “موج سوم قهوه” است اما در ترجمه معنوی، به جای واژه “موج” از واژه “نسل” استفاده می کنیم و به آن “نسل سوم قهوه” می گوییم.
گاهی اوقات در برخی نوشته ها و یا در صحبت های کارشناسان جای واژه ها عوض میشه، مثلا بجای عبارت “نسل سوم قهوه” از عبارت “قهوه نسل سوم” استفاده میشه، که البته این تفاوت تغییری در مفهوم اصلی ایجاد نخواهد کرد و هر دو عبارت صحیح هستند.
پیش از هرچیز برای درک بهتر مطلب طرح یک سوال رو لازم می بینم و اون سوال اینه:
سوال: اگر نسل سوم و چهارم قهوه داریم، پس تکلیف نسل اول و دوم چی میشه؟
پاسخ: از اونجایی که هدف اصلی ما در پانیاکیش ارتقاء سطح دانش عمومی در حوزه قهوه است و نه صرفا تولید محتوا و ارتقاء سئو، بهتره این موضوع رو بصورت بنیادی با معرفی هر چهار نسل شناخته شده قهوه (نسل اول قهوه، نسل دوم قهوه، نسل سوم قهوه و نسل چهارم قهوه) و همچنین معرفی قهوه اسپشیالتی یا همان قهوه مخصوص شروع کنیم.
اگر از خودتون می پرسید: “قهوه اسپشیالتی دیگه از کجا پیداش شد و ارتباطش با بحث ما چیه؟” باید بهتون بگم بهتره کمی صبور باشید و این اطمینان رو بهتون میدم که در ادامه داستان، راز اون رو کشف خواهید کرد.
و حالا مقدمه ماجرا . . .
اگه مثل هر کس دیگه ای براتون این سوال پیش اومده که چرا از واژه “موج” یا “نسل” برای طرح این مسئله استفاده شده، درتوضیحش باید اینو بگم که چون قراره ما این موضوع رو در چهار فاز مختلف تشریح و بررسی کنیم، برای همین این لغت در واقع بیان گر چهار دوره مختلف هست که هر کدوم با دیگری متفاوته و مرزی است بین این تفاوت ها در گذر زمان، درست مثل نامگذاری دوره های زمین شناسی که انگار مسیرِ رو به تکاملی رو طی میکنه.
نسل اول قهوه: اواسط قرن بیستم، دهه ۱۹۶۰ میلادی زمانی بود که نسل اول قهوه شکل گرفت.
افزایش مصرف و به تبع اون فروش بالای قهوه در بازار و همه گیر شدن این نوشیدنی در بین توده های مختلف مردم سبب شد تا قهوه به یک کالای حیاتی و اساسی برای مردم تبدیل بشه.
بطور کلی اتفاقی که برای قهوه در نسل اول افتاد این بود که این نوشیدنی از لحاظ کمیت رشد چشم گیری پیدا کرد و روز به روز به رشد آن افزوده میشد، اما خبری از ارتقاء سطح کیفی قهوه نبود.
.

.
نسل دوم قهوه: نسل دوم قهوه به سرعت و در ادامه نسل اول قهوه به راه افتاد.
درست در همین دوره بود که از کاشت و پرورش قهوه تا مصرف آن وارد دنیای صنعت شد و صنعت قهوه در جهان پدیدار شد.
در این انقلاب صنعتی بزرگ نقش کمپانی هایی مثل استارباکس و قهوه پِت بسیار پر رنگ بود.
پیدایش قهوه عربیکا و نوشیدنی های بر پایه اسپرسو از دیگر میراث های مهم نسل دوم قهوه بحساب می آید.
.

.
نسل سوم قهوه: نسل سوم قهوه همان دوره ای است که الان ما در آن قرار گرفته ایم و معاصر با زمان ما است.
بر خلاف نسل اول قهوه که بیشتر تاکیدش بر روی افزایش میزان مصرف و ارتقاء کمی آن بود، نسل سوم تمام توانش را بر روی افزایش کیفیت و جلب حداکثرِ رضایتمندی مشتری گذاشته است.
از دیگر ویژگی های بارز این نسل، نگاهی نو به خلق طعم های جدید قهوه است، بطوری که هر چقدر در دو نسل قبل از آن رُست های تیره و دارک در برشته کاری قهوه طرفدار داشت حال امروزه در نسل سوم قهوه رُست های لایت و متوسط طرفداران بیشتری را سمت خود می کشد.
به باور خیلی از کارشناسان و فعالان صنعت قهوه، پیدایش و اثربخشی لته آرت نیز جزو پیامد ها و تاثیرات مثبت نسل سوم قهوه است.
.

.
نسل چهارم قهوه: با اینکه نسل چهارم قهوه هنوز شکل نگرفته و تصویر واضحی از آن در دسترس نیست، اما نظریه ها و پیش بینی های زیادی درباره چگونگی پیدایش آن و ویژگی هایش مطرح می شود.
وجه مشترک تمام این نظریه ها اضافه شدن “علم” به معنای کاربردی و تئوریک اش در صنعت قهوه نسل چهارم است.
این نگاه علمی از نخستین مرحله یعنی کاشت قهوه تا حتی پس از مصرف نیز وجود خواهد داشت تا از طریق آزمایشات دقیق علمی و آزمون و خطاهای تجربی به افزایش هرچه بیشتر کیفیت محصول و رضایتمندی مشتری منجر شود.
نسل چهارم قهوه از رگ گردن به ما نزدیک تر است.
.
“حال پس از بررسی تمام نسل های قهوه، وقت آن رسیده است که پرده از یک راز ناگفته برداریم.”
قهوه اسپشیالتی چیست و چه ارتباطی با نسل سوم قهوه دارد؟!
.
یک موسسه غیر تجاری و غیر انتفاعی تحت عنوان Specialty Coffee Association of America یا به اختصار SCAA که ترجمه آن به فارسی “انجمن تخصصی قهوه آمریکا” میشود در سال ۱۹۸۲ تاسیس و در بیش از ۴۰ کشور دنیا به نظارت و کیفیت سنجی در بخش های مختلف صنعت قهوه مشغول شد.
طبق قوانین و معیارهای این موسسه، تمامی دانه های قهوه از صفر تا صد ارزشیابی شده و امتیاز می گیرند، در این میان دانه هایی که امتیازشان بین ۶۰ تا ۸۰ باشد، قهوه درجه یک نامیده میشوند و دانه هایی که امتیاز آنها ۸۰ و بالاتر باشد، قهوه مخصوص یا همان اسپشیالتی محسوب میشوند.
اهمیت این مسئله زمانی بیشتر میشود که بدانید تمام قهوه هایی که در نسل سوم مورد استفاده قرار میگیرند همگی جزو قهوه های اسپشیالتی هستند و حتی در بخشی از نسل دوم مورد مصرف بوده اند.
.

در انتها امیدوارم که بدور از هرگونه زیاده گویی و پیچیدگی، حق مطلب رو ادا کرده باشم و از خوندن این مطلب نهایت استفاده رو بکنید.
لطفا ما رو با نوشتن نظراتتون در بخش کامنت های همین صفحه خوشحال کنید و باعث انگیزه هرچه بیشتر ما باشید.